Jadłospis

Wszystkie posiłki przygotowujemy
w naszej własnej kuchni!

Dzienna stawka żywieniowa od 01 września 2022r. – 11,00 zł

W każdej sali znajduje się dystrybutor z wodą źródlaną oraz całodzienny
„Kącik Zdrowego Przedszkolaka”,
w którym znajdziemy świeże owoce, warzywa
oraz smakowite przekąski takie jak suszone morele,
śliwki czy orzechy.

Raz w miesiącu jadłospis układają dzieci 

Jadłospis

21.11.2022r. – 25.11.2022r.

 

Poniedziałek

21.11.2022

 

 

Śniadanie I Pieczywo mieszane chleb baltanowski  i ziarmix z masełkiem (1,2) pomidor, szczypiorek, ser biały wędzony (1) , herbata, kawa zbożowa z mlekiem (1,2) 

Śniadanie II

Zupa  brokułowa na wywarze mięsnym z zieleniną (4) kaszka manna na mleku z wiśniami (1,2) herbata owoce sadu, pestki słonecznika.

Obiad Makaron penne z wędzonym boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki w sosie śmietanowy (1,2) kompot owocowy.
Kącik Zdrowego Przedszkolaka

 – mandarynki

– dodatkowa przekąska dla dzieci pozostających dłużej w przedszkolu

 

Wtorek

22.11.2022

 

Śniadanie I  Płatki jaglane na mleku (1) Pieczywo mieszane chleb baltanowski i orkiszowy z masełkiem (1,2)tuńczyk w sosie własnym z cebulką I szczypiorkiem (6), sałata, serek łaciaty czosnkowy (1) papryka czerwona, herbata z cytryną.
Śniadanie II

Grochówka na wywarze mięsnym z zieleniną (4,8) kawiorek z masełkiem (1,2)  herbata z truskawek, łódeczki jabłkowe

Obiad Kasza kuskus, kolorowy kociołek z kurczakiem , dip jogurtowo-ziołowy, kompot owocowy (1,8), kompot z truskawek
Kącik Zdrowego Przedszkolaka 

 – rodzynki

– dodatkowa przekąska dla dzieci pozostających dłużej w przedszkolu

 

Środa

 23.11.2022

 

Śniadanie

Pieczywo mieszane,    bułeczka bankietowa i chleb ziarmix z masełkiem (1,2) parówki z szynki z ketchupem,   herbata, kakao, ogórek zielony.

ŚNIADANIE II

Zupa krem z pieczarek na wywarze mięsnym z zieleniną i grzankami (2,4) koktajl z czarnej porzeczki na maślance naturalnej (1) herbata owocowa. 

Obiad

Ryż jaśminowy gotowany na mleku (1) z prażonym jabłkiem i cynamonem (1) kompot ze śliwki. 
Kącik Zdrowego Przedszkolaka – marchewka talarki
– dodatkowa przekąska dla dzieci pozostających dłużej w przedszkolu

Czwartek

24.11.2022

 

Śniadanie I

Płatki kukurydzaine z mlekiem (1) Pieczywo mieszane, chleb  baltanowski i graham z masełkiem (1,2)  szynka wiejska, sałata, dżem z truskawek, herbata z cytryną i miodem.

Śniadanie II

Zupa pomidorowa na wywarze mięsnym z zieleniną i makaronem zwierzaczki (2,4) rogalik z masełkiem (1,2) herbata z truskawek, rodzynki.

Obiad

Naleśniki z bitą śmietaną i owocami ( banan, winogrono, manadrynka) (1,2,3) kompot z truskawek. 

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

 

– papryka czerwona

– dodatkowa przekąska dla dzieci pozostających dłużej w przedszkolu kowa przekąska dla dzieci pozostających dłużej w przedszkolu

 

 Piątek   25.11.2022

 

Śniadanie  I

Pieczywo mieszane, chleb baltanowski i ziarmix z masełkiem (1,2) szynka z misiem, sałata, ser żółty MIŚ (1), ogórek kiszony, herbata, kawa zbożowa z mlekiem (1,2).

 Śniadanie II

Zupa krupnik na wywarze mięsnym z zieleniną (4) ciasto marchewkowe (2,3)

Dziki Sok “ Rokitek” (jabłko, pomarańcza,rokitnik, kurkuma) 
Obiad

Ziemniaki duszone z dodatkiem mleka (1) koperek, jajko gotowane (3) w sosie koperkowym , surówka Colesław, kompot owocowy.

Kącik zdrowego przedszkolaka

– gruszka

– dodatkowa przekąska dla dzieci pozostających dłużej w przedszkolu

– dodatkowa przekąska dla dzieci pozostających dłużej w przedszkolu

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE
1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jajka i produkty pochodne
4. Seler
5. Gorczyca i musztarda
6. Ryby i produkty pochodne
7. Ziarno sezamu
8. Rośliny strączkowe
9. Orzechy ziemne
10. Łubin
11. Soja

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

 

PRZEPISY LEŚNYCH LUDKÓW

 

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki

  • 1 kleik ryżowy,
  • 1 masło,
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy .

Sposób przygotowania :

Masło rozpuścić i poczekać, aż przestygnie. Następnie wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać, na jednolitą masę. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). Na środku zrobić małą dziurkę w której należy umieścić dżem/ marmoladę. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru.

Smacznego!

 

Skip to content