Jadłospis

Wszystkie posiłki przygotowujemy
w naszej własnej kuchni!

Dzienna stawka żywieniowa – 7,00 zł

W każdej sali znajduje się dystrybutor z wodą źródlaną oraz całodzienny „Kącik Zdrowego Przedszkolaka”, w którym znajdziemy świeże owoce, warzywa oraz smakowite przekąski takie jak suszone morele, śliwki czy orzechy.

Raz w miesiącu jadłospis układają dzieci 🙂

Tomato_dance

 

 

owoce

  Jadłospis 12.11.2018-16.11.2018

Poniedziałek 12.11.2018

Dzień wolny

Śniadanie I

stół szwedzki

 

 

Śniadanie II

 

Obiad

Kącik Zdrowego

Przedszkolaka

 

 

Wtorek 13.11.2018

Śniadanie I

stół szwedzki

Pieczywo żytnie i razowe z masłem (1,2),ser Turek naturalny (1),papryka kolorowa, powidła ,herbata,inka z mlekiem (1,2)

 

 

Śniadanie II

Zupa ogórkowa na mięsie z zieleniną (4),wafle ryżowe, herbata malinowa, pomarańcza.

 

 

Obiad  

Ryż na mleku z prażonym jabłkiem (1),kompot owocowy

 

 

Kącik Zdrowego Przedszkolaka 

marchew

Środa 14.11.2018

Śniadanie I

stół szwedzki

Pieczywo mieszane żytnie i razowez masłem (1,2) pasta jajeczna ze szczypiorkiem (1,3) pomidor, szczypiorek, Herbata,kakao (1,11)

Śniadanie II

 

Rosół z lanymi kluskami i zielenią (1,2,3),kawiorek z masełkiem (1,2),herbata zielona, mandarynka

 

Obiad

Ziemniaki duszone z mlekiem (1), kurczak pieczony,sos (2), kalafor z wody, jabłko,kompot owocowy

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

słonecznik

 

Czwartek 15.11.2018

Śniadanie I

stół szwedzki

 

Pieczywo mieszane żytnie i słonecznikowe z masełkiem (1,2)szynka Bohuna,ser biały plastry (1),sałata,herbata z cytryną,inka z mlekiem (1,2)

Śniadanie II

 

Zupa jarzynowa na mięsie z zielenią (4), kasza manna na mleku z malinami (1,2), herbata z aronii

 

Obiad

 

Makaron kokardki z białym serkiem (1,2) i musem z truskawek, lemoniada cytrusowa z miętą.

 

 

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

 

pomarańcza

 

 Piątek 16.11.2018

Śniadanie  I

stół szwedzki 

Musli na mleku (1,2), pieczywo żytnie mieszane i razowe z masełkiem (1,2),ser wiejski z rzodkiewką (1),miód,herbata malinowa,ogórek zielony

Śniadanie II

Zupa krem z białych warzyw (4), ciasto murzynek- wyrób własny (1,2,3,11),marchew talarki, herbata miętowa

 

 

Obiad

Ziemniaki duszone z dodatkiem mleka(1) medaliony rybne (1,2,3), surówka z kapusty kiszonej i marchewki,kompot owocowy

Kącik  Zdrowego

przedszkolaka

gruszka


Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE
1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jajka i produkty pochodne
4. Seler
5. Gorczyca i musztarda
6. Ryby i produkty pochodne
7. Ziarno sezamu
8. Rośliny strączkowe
9. Orzechy ziemne
10. Łubin
11. Soja

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

      Obraz (52)

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

jablko_i_gruszka

Przysmaki Leśnych Ludków

Jogurtowe ciasto z malinami

Składniki:Znalezione obrazy dla zapytania płatki migdałowe

jogurt naturalny (w kubeczku) – 180 gr

Kubeczek po jogurcie będzie używany do odmierzania kolejnych składników

mąka – 3 kubeczki

ksylitol – 1 kubeczek

cukier wanilinowy – 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

jajko – 3 sztukiZnalezione obrazy dla zapytania malina

olej – 1 kubeczek

maliny ok. 250

płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania :

Do miski wlewamy jogurt, a następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki.

Mieszamy na gładką masę.

Przekładamy do niedużej formy (około 22×24 ), posypujemy owocami i płatkami migdałów i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut.

Pierogi leniwe z wiórkami kokosowymi i surówką z marchewki

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 jajka (osobno żółtko i białko)
  • szklanka mąki pszennejPodobny obraz
  •  opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 500 g marchwi
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/2 szklanki zalewy od ananasa

Sposób przygotowania :

Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i ubitą pianę z białka. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką pszenną, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na lekko posolony wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Smacznego 🙂