Jadłospis

Wszystkie posiłki przygotowujemy
w naszej własnej kuchni!

Dzienna stawka żywieniowa – 7,00 zł

W każdej sali znajduje się dystrybutor z wodą źródlaną oraz całodzienny „Kącik Zdrowego Przedszkolaka”, w którym znajdziemy świeże owoce, warzywa oraz smakowite przekąski takie jak suszone morele, śliwki czy orzechy.

Raz w miesiącu jadłospis układają dzieci 🙂

Tomato_dance

 

 

owoce

  Jadłospis 17.09.2018-21.09.2018

Poniedziałek 17.09.2018

Śniadanie I

stół szwedzki

Pieczywo mieszane żytnie i orkiszowe z masłem (1,2), pomidor szczypiorek,serek ricotta wiedenski (1)herbata, inka z mlekiem (1,2)

Śniadanie II

Zupa krem z białych warzyw (4),kawiorek z masełkiem (1,2) herbata rumiankowa,suszona żurawina

Obiad

Kluseczki pszenne z podduszoną cebulką i wędzonką (1,2,3) kapusta duszona, kompot ze sliwek, jabłko

Kącik Zdrowego

Przedszkolaka

Pestki słonecznika

Wtorek 18.09.2018

Śniadanie I

stół szwedzki

Płatki jaglane na mleku (1), Pieczywo żytnie i razowe z masłem (1,2),polędwica sopocka,sałata,serek zółty (1),herbata

Śniadanie II

Zupa barszcz czerowny na mięsie z zieleniną i makaronem swiderki (2,4), chałka z masełkiem (1,2) śliwka,herbata aronia

Obiad

Kasza jęczmienna , schab duszony w sosie własnym (2), surówka z buraczków i jabłka, kompot owocowy


Kącik Zdrowego Przedszkolaka 

 

Suszona żurawina

 

Środa 19.09.2018

Śniadanie I

stół szwedzki

Pieczywo mieszane żytnie rustykalne z masłem (1,2)parówki na ciepło z keczupem, surówka z pomidora i ogórka kiszonego, kakao (1,11),herbata

Śniadanie II

Zupa koperkowa z lanymi kluskami (1,2,3,4),podpłomyki bez cukru (2), herbata malinowa

 

Obiad

Naleśniki z serkiem waniliowym i bananem (1,2,3) kompot truskawkowy

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

Marchew talarki

Czwartek 20.09.2018

Śniadanie I

stół szwedzki

Pieczywo mieszane żytnie i słonecznikowe z masłem (1,2),ser biały wędzony(1)szyneczka ,rzodkiewka,inka z mlekiem (1,2),herbata

Śniadanie II

Zupa wielowarzywna na mięsie z zieleniną (4) kasza manna na mleku z syropem (1,2),herbata melisa

Obiad

Pyzy (1,2,3) sos myśliwski z kiełbaska,pieczarkami i ogórkiem (2) kompot owocowy


Kącik Zdrowego Przedszkolaka

gruszka

 Piątek 21.09.2018

Śniadanie  I

stół szwedzki 

Owsianka na mleku (1) Pieczywo mieszane żytnie i razowe z masełkiem (1,2) pasta z makreli(1,6),powidła,ogórek zielony,herbata

Śniadanie II

Zupa brokułowa z zielenią (1,2,4)ciasto murzynek (1,2,3,11),jabłko

Obiad

Ziemniaki młode duszone z dodatkiem mleka (1) jajko sadzone (3) bukiet jarzyn z wody, kommpot ze sliwek

Kącik  Zdrowego

przedszkolaka

papryka


Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE
1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jajka i produkty pochodne
4. Seler
5. Gorczyca i musztarda
6. Ryby i produkty pochodne
7. Ziarno sezamu
8. Rośliny strączkowe
9. Orzechy ziemne
10. Łubin
11. Soja

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

      Obraz (52)

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

jablko_i_gruszka

Przysmaki Leśnych Ludków

Jogurtowe ciasto z malinami

Składniki:Znalezione obrazy dla zapytania płatki migdałowe

jogurt naturalny (w kubeczku) – 180 gr

Kubeczek po jogurcie będzie używany do odmierzania kolejnych składników

mąka – 3 kubeczki

ksylitol – 1 kubeczek

cukier wanilinowy – 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

jajko – 3 sztukiZnalezione obrazy dla zapytania malina

olej – 1 kubeczek

maliny ok. 250

płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania :

Do miski wlewamy jogurt, a następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki.

Mieszamy na gładką masę.

Przekładamy do niedużej formy (około 22×24 ), posypujemy owocami i płatkami migdałów i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut.

Pierogi leniwe z wiórkami kokosowymi i surówką z marchewki

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 jajka (osobno żółtko i białko)
  • szklanka mąki pszennejPodobny obraz
  •  opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 500 g marchwi
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/2 szklanki zalewy od ananasa

Sposób przygotowania :

Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i ubitą pianę z białka. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką pszenną, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na lekko posolony wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Smacznego 🙂