Jadłospis

Wszystkie posiłki przygotowujemy
w naszej własnej kuchni!

Dzienna stawka żywieniowa – 7,00 zł

W każdej sali znajduje się dystrybutor z wodą źródlaną oraz całodzienny
„Kącik Zdrowego Przedszkolaka”,
w którym znajdziemy świeże owoce, warzywa
oraz smakowite przekąski takie jak suszone morele,
śliwki czy orzechy.

Raz w miesiącu jadłospis układają dzieci 🙂

Jadłospis
20.05.2019r. – 24.05.2019r.

 

Poniedziałek 20.05.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

 

Pieczywo mieszane żytnie i orkiszowe z masłem (1,2), serek wiedeński(1), pomidor, szczypiorek, inka z mlekiem (1,2), herbata z cytryną

   

Śniadanie II

 

Zupa ogórkowa na mięsie z zieleniną (4), bułka bankietowa z masełkiem (1,2), suszona żurawina

Obiad

Kasza pęczak, leczo mięsno-warzywne (1,2), kompot owocowy

 

 

Kącik Zdrowego

Przedszkolaka

Jabłko

Wtorek 21.05.2019

FESTYN RODZINNY

Śniadanie I

stół szwedzki

 

Płatki owsiane na mleku (1), Pieczywo mieszane żytnie i razowe (1,2), kiełbasa dębowa, serek łaciaty (1), rzodkiewka, herbata

Śniadanie II

 

Zupa brokułowa na mięsie z zieleniną (4), pieczywo wasa żytnie (1), winogrono, herbata miętowa

 

Obiad

Makaron spaghetti z sosem bolońskim (1,2), lemoniada cytrusowa

Kącik Zdrowego Przedszkolaka 

Pestki słonecznika

 

Środa 22.05.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

Pieczywo mieszane żytnie i słonecznikowe z masłem (1,2), jajko gotowane ze szczypiorkiem na sałacie (3), dżem brzoskwiniowy, papryka, kakao (1,11), herbata

 

Śniadanie II

 Zupa pomidorowa z ryżem na mięsie z zieleniną (4), jogurt naturalny z granolą (1,2), herbata zielona

 

Obiad

Ziemniaki duszone z mlekiem (1), kiełbaska pieczona, surówka z fasolki (8), kompot owocowy

 

 

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

 Suszona śliwka

Czwartek 23.05.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

 

Pieczywo żytnie i graham z masłem (1,2), twarożek domowy ze szczypiorkiem i rzodkiewką (1), szynka z piersi kurczaka, inka z mlekiem (1,2), herbata z cytryną

 

 

Śniadanie II

 Krem z zielonego groszku na mięsie z zieleniną i grzankami (1,2,3,4), chrupki kukurydziane, jabłko, herbata z aronii

 

 

Obiad

 Ryż po meksykańsku z kukurydzą, fasolą i pomidorami (2,8), kompot owocowy

 

 

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

Gruszka

 Piątek 24.05.2019

Śniadanie  I

stół szwedzki 

 Musli na mleku (1), Pieczywo żytnie mieszane i razowe z masełkiem (1,2), ser żółty wędzony (1), makrela w pomidorach, ogórek zielony, herbata

 

Śniadanie II

Zupa jarzynowa z zieleniną (4), ciasto cielaczek – wyrób własny (1,2,3,11), gruszka, herbata rumiankowa

 

Obiad

Placuszki ryżowe z sosem truskawkowym (1,2,3), banan, kompot owocowy

 

Kącik  Zdrowego
przedszkolaka
 Suszona marchew

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE
1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jajka i produkty pochodne
4. Seler
5. Gorczyca i musztarda
6. Ryby i produkty pochodne
7. Ziarno sezamu
8. Rośliny strączkowe
9. Orzechy ziemne
10. Łubin
11. Soja

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

      Obraz (52)

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia,
natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

Przysmaki Leśnych Ludków

Ciasto „Cielaczek”                                                                               

Składniki: 

  • 1 kostka masła (lub margaryny 250 g)

  • 1/2 szklanki wody

  • 3 łyżki kakao

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 szklanka cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250g sera (z wiaderka)

  • 0,5 szklanka cukru

  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)

  • 0,5łyżka mąki ziemniaczanej

  • jajo

Wykonanie:                        

W rondelku rozpuścić masło, wlać wodę, wsypać kakao i cukry. Składniki grzać, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zdjąć

z gazu i wystudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną                  (z proszkiem do pieczenia), wbić jajka i wlać rozpuszczone masło

z cukrami i kakao. Dokładnie wymieszać ciasto mikserem.
Następnie zrobić masę serową. Do miski dodać ser, wsypać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną, 2 żółtka i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do sera. Szpatułką delikatnie wymieszać ser.
Następnie wyłożyć masę na ciasto robiąc kleksy. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

na około 50 minut.