Jadłospis

Wszystkie posiłki przygotowujemy
w naszej własnej kuchni!

Dzienna stawka żywieniowa – 7,00 zł

W każdej sali znajduje się dystrybutor z wodą źródlaną oraz całodzienny
„Kącik Zdrowego Przedszkolaka”,
w którym znajdziemy świeże owoce, warzywa
oraz smakowite przekąski takie jak suszone morele,
śliwki czy orzechy.

Raz w miesiącu jadłospis układają dzieci 🙂

Jadłospis
24.06.2019r. – 28.06.2019r.

 

Poniedziałek 24.06.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

 

Pieczywo mieszane żytnie i orkiszowe z masłem (1,2), jajecznica na masełku ze szczypiorkiem (1,3), papryka, rzodkiewka, herbata z cytyną

   

Śniadanie II

 

Zupa kalafiorowa na mięsie z zieleniną (4), podpłomyki z konfiturą wiśniową, jabłko, herbata rumiankowa

Obiad

Makaron rurki z sosem myśliwskim (kiełbaska, ogórek, pieczarki) (2), kompot owocowy

 

 

Kącik Zdrowego

Przedszkolaka

Pestki dyni

Wtorek 25.06.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

 

Płatki kukurydziane na mleku (1), pieczywo mieszane żytnie i razowe (1,2), kiełbasa dębowa, ser żółty wędzony (1), sałata, herbata

Śniadanie II

 

Zupa pieczarkowa na mięsie z zieleniną (4), bułeczka z ziarenkami i masełkiem (1,2), arbuz, herbata miętowa

 

Obiad

Ziemniaczki duszone z mlekiem (1), kiełbaska smażona, surówka z ogórka kiszonego, kompot owocowy

Kącik Zdrowego Przedszkolaka 

Rodzynki

 

Środa 26.06.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

Pieczywo mieszane żytnie i słonecznikowe z masłem (1,2), powidła, ser Almette (1), ogórek zielony, kakao (1,11), herbata malinowa

 

Śniadanie II

Zupa brokułowa na mięsie z zieleniną (4), wafle ryżowe, gruszka, herbata miętowa

 

 

Obiad

Pierogi z truskawkami (1,3), surówka z marchewki i brzoskwini, lemoniada

 

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

 Arbuz

Czwartek 27.06.2019

 

Śniadanie I

stół szwedzki

 

 Bułka bankietówka i graham z masełkiem (1,2), szyneczka z kurczaka, serek Kiri (1), rzodkiewka, inka z mlekiem (1,2), herbata

Śniadanie II

 

 Zupa jarzynowa na mięsie z zieleniną (4), chałka z masełkiem (1,2), suszona śliwka, herbata zielona

 

Obiad

 

 Kasza kus kus, kolorowy kociołek z mięsem drobiowym , dip ziołowy (1), kompot owocowy

 

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

 Jabłko

 Piątek 28.06.2019

Śniadanie  I

stół szwedzki 

 Granola z mlekiem (1,2), pieczywo żytnie i razowe z masełkiem (1,2), ser biały wędzony(1), pomidor, szczypiorek, herbata

 

Śniadanie II

Zupa pomidorowa z ryżem (4), truskawki z bitą śmietanką i biszkopty (1,2,3), herbata z aronii

 

Obiad

Ziemniaczki duszone z mlekiem (1), klopsy rybne (2,3,6), surówka z białej kapusty, kompot owocowy 

Kącik  Zdrowego
przedszkolaka
 Banan

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE
1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jajka i produkty pochodne
4. Seler
5. Gorczyca i musztarda
6. Ryby i produkty pochodne
7. Ziarno sezamu
8. Rośliny strączkowe
9. Orzechy ziemne
10. Łubin
11. Soja

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

      Obraz (52)

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia,
natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

Przysmaki Leśnych Ludków

Ciasto „Cielaczek”                                                                               

Składniki: 

  • 1 kostka masła (lub margaryny 250 g)

  • 1/2 szklanki wody

  • 3 łyżki kakao

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 szklanka cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250g sera (z wiaderka)

  • 0,5 szklanka cukru

  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)

  • 0,5łyżka mąki ziemniaczanej

  • jajo

Wykonanie:                        

W rondelku rozpuścić masło, wlać wodę, wsypać kakao i cukry. Składniki grzać, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zdjąć

z gazu i wystudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną                  (z proszkiem do pieczenia), wbić jajka i wlać rozpuszczone masło

z cukrami i kakao. Dokładnie wymieszać ciasto mikserem.
Następnie zrobić masę serową. Do miski dodać ser, wsypać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną, 2 żółtka i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do sera. Szpatułką delikatnie wymieszać ser.
Następnie wyłożyć masę na ciasto robiąc kleksy. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

na około 50 minut.