Jadłospis

Wszystkie posiłki przygotowujemy
w naszej własnej kuchni!

Dzienna stawka żywieniowa – 7,00 zł

W każdej sali znajduje się dystrybutor z wodą źródlaną oraz całodzienny
„Kącik Zdrowego Przedszkolaka”,
w którym znajdziemy świeże owoce, warzywa
oraz smakowite przekąski takie jak suszone morele,
śliwki czy orzechy.

Raz w miesiącu jadłospis układają dzieci 🙂

Jadłospis
25.05.2020r. – 29.05.2020r.

Znalezione obrazy dla zapytania warzywa

 

Poniedziałek 25.05.2020

Śniadanie I

stół szwedzki

Pieczywo żytnie i razowe z masełkiem (1,2), powidła, ser kanapkowy, kiełki, inka z mlekiem (1,2), herbata

Śniadanie II

 

Zupa pomidorowa na mięsie z makaronem(2,4), jabłko, herbata malinowa

 

Obiad

Ryż na mleku z jabłkiem prażonym i cynamonem (1)

 

Kącik Zdrowego

Przedszkolaka

Jabłko

 

Wtorek 26.05.2020

Śniadanie I

stół szwedzki

Musli na mleku (1,2), Pieczywo żytnie i razowe z masełkiem (1,2), papryka, szyneczka, serek kanapkowy z ziołami (1), herbata

 

Śniadanie II

Zupa ogórkowa na mięsie z zieleniną (4), bułka z masełkiem (1,2), pomarańcza, herbata zielona

 

Obiad

 

Ziemniaczki duszone z mlekiem (1), kiełbaska smażona, surówka z fasolki żółtej

 

Kącik Zdrowego Przedszkolaka 

Pomarańcza

 

Środa 27.05.2020

Śniadanie I

stół szwedzki

 Pieczywo żytnie i słonecznikowe z masłem (1,2), pasta z ogórka kiszonego i szyneczki (3), pomidor, kakao (1,11)

 

 

Śniadanie II

Zupa zimowa na mięsie z zieleniną (4,8), chrupki kukurydziane, banan,  herbata wieloowocowa

Obiad

Makaron z sosem śmietankowym i szyneczką (1,2), bukiet warzyw, kompot

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

 Banan

Czwartek 28.05.2020

Śniadanie I

stół szwedzki

Pieczywo żytnie i graham z masłem (1,2), inka z mlekiem (1,2),  jajecznica na masełku (1,3), dżem truskawkowy

Śniadanie II

Zupa ziemniaczana na mięsie z zieleniną (4), wafle ryżowe, rodzynki, herbata z aronii

 

Obiad

Kluski pszenne z okrasą i kapustą gotowaną (1,2), kompot owocowy

 

 

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

 Rodzynki

 Piątek 29.05.2020

Śniadanie  I

stół szwedzki 

 Płatki owsiane na mleku (1,2), Pieczywo żytnie i razowe z masełkiem (1,2) makrela w pomidorach (6), serek puszysty (1), rzodkiewka, herbata

Śniadanie II

Zupa z zielonego groszku (4,8), galaretka agrestowa, biszkopty (1,2), herbata malinowa, pestki słonecznika

 

Obiad

Pierogi z jagodami (2), surówka z marchewki i jabłka (1), kompot

Kącik  Zdrowego
Przedszkolaka

Pestki słonecznika

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE
1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jajka i produkty pochodne
4. Seler
5. Gorczyca i musztarda
6. Ryby i produkty pochodne
7. Ziarno sezamu
8. Rośliny strączkowe
9. Orzechy ziemne
10. Łubin
11. Soja

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

      Obraz (52)

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia,
natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

Znalezione obrazy dla zapytania owoce zdjecie

Przepisy Leśnych Ludków

Panna Cotta

Składniki:

  • 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

  • 250ml mleka

  • 50g cukru

  • cukier wanilinowy

  • 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)

Dodatkowo:

  • ok. 300g truskawek

  • 1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.

  2. Śmietanę i mleko wlać do niedużego garnka. Dodać cukier.Powoli doprowadzić

    do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. (Uważać, żeby masa nie przywarła do dna garnka).

  3. Gorącą masę wymieszać dokładnie z żelatyną.

  4. Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również  miseczki lub filiżanki.). Rozlać gotową masę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

  5. Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. (Puree można dodatkowo przecedzić przez sitko). Udekorować odłożonymi truskawkami.