Jadłospis

Wszystkie posiłki przygotowujemy
w naszej własnej kuchni!

Dzienna stawka żywieniowa – 7,00 zł

W każdej sali znajduje się dystrybutor z wodą źródlaną oraz całodzienny „Kącik Zdrowego Przedszkolaka”, w którym znajdziemy świeże owoce, warzywa oraz smakowite przekąski takie jak suszone morele, śliwki czy orzechy.

Raz w miesiącu jadłospis układają dzieci 🙂

Tomato_dance

 

 

owoce

  Jadłospis

21.01.2019-25.01.2019

Poniedziałek 21.01.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

 

Pieczywo mieszane żytnie i orkiszowe z masłem (1,2),pomidor szczypiorek, ser kanapkowy, inka z mlekiem (1,2), herbata z cytryną

 

 

Śniadanie II

 

Zupa jarzynowa na mięsie z zieleniną (1,4), kisiel wiśniowy,chrupki kukurydziane, herbata malinowa

Obiad

Kluseczki pszenne z okrasą (1,2,3),kapusta gotowana, kompot owocowy

 

Kącik Zdrowego

Przedszkolaka

Mandarynka

Wtorek 22.01.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

 

Płatki jaglane na mleku (1,2), Pieczywo żytnie i razowe z masłem (1,2),kiełbasa dębowa , ser biały wędzony, ogórek zielony (1), herbata

 

 

Śniadanie II

 

Zupa kaszubska na mięsie z zieleniną (8,4) chałka z masełkiem (1,2),gruszka ,herbata rumiankowa

 

 

 

Obiad  

 

Ziemniaki duszone z dodatkiem mleka (1), pulpety w sosie koperkowym (1,2), bukiet warzyw,kompot

Kącik Zdrowego Przedszkolaka 

Suszona śliwka

 

Środa 23.01.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

 

Pieczywo mieszane żytnie i słonecznikowe z masłem (1,2), jajecznica na maśle ze szczypiorkiem (1,3), pomidor,kakao (1,11),herbata zielona

 

Śniadanie II

 

 

Zupa węgierska na mięsie z zieleniną (4),podpłomnyki nauralne (1,2,3), marchewka talarki, ogórek zielony, herbata miętowa

 

Obiad

 

 

Naleśniki z serkiem waniliowym i sałatką owocową (1,2,3), lemoniada cytrusowa

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

Suszony ananas

 

Czwartek 24.01.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

Pieczywo mieszane żytnie i graham z masełkiem (1,2), herbata z cytryna, szynka z lisciem, ser żółty gouda (1), ogórek kiszony, inka z mlekiem (1,2)

 

 

Śniadanie II

Zupa porowa z lanymi kluskami (1,2,3,4) na mięsie z zieleniną, kawiorka z masełkiem (1,2), pomarańcza, herbata aronia

 

 

Obiad

 

Kasza pęczak (2), gulasz wieprzowy (2),buraczki na ciepło, kompot owocowy

 

 

 

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

banan

 Piątek 25.01.2019

Śniadanie  I

stół szwedzki 

Mleko z miodem i cynamonem(1,2), pieczywo żytnie mieszan[e i razowe z masełkiem (1,2), pasta z makreli (1,6), sałata, konfitura wiśniowa naturalna ,herbata

 

Śniadanie II

 

Zupa pieczarkowa z zieleniną (1,2,4), pianka na biszkoptach – wyrób własny (1,2,3),herbata z melisy

Obiad

Ziemniaki duszone z dodatkiem mleka (1) z koperkiem, jajko sadzone (3),szpinak zasmażany,kompot owocowy

 

 

Kącik  Zdrowego

przedszkolaka

pomarańcza


Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE
1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jajka i produkty pochodne
4. Seler
5. Gorczyca i musztarda
6. Ryby i produkty pochodne
7. Ziarno sezamu
8. Rośliny strączkowe
9. Orzechy ziemne
10. Łubin
11. Soja

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

      Obraz (52)

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

jablko_i_gruszka

Przysmaki Leśnych Ludków

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Składniki

1/2 kg mąki pszennejObraz może zawierać: owoc i jedzenie

50 g świeżych drożdży

szczypta soli

3 łyżki drobnego cukru

jajko

1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)

3-4 jabłka

Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju, racuchy będą miały lepszy smak. Racuchy z jabłkami najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem