Jadłospis

Wszystkie posiłki przygotowujemy
w naszej własnej kuchni!

Dzienna stawka żywieniowa – 7,00 zł

W każdej sali znajduje się dystrybutor z wodą źródlaną oraz całodzienny „Kącik Zdrowego Przedszkolaka”,
w którym znajdziemy świeże owoce, warzywa oraz smakowite przekąski takie jak suszone morele,
śliwki czy orzechy.

Raz w miesiącu jadłospis układają dzieci 🙂

Tomato_dance

 

owoce

  Jadłospis

                                           18.03.2019-22.03.2019

Poniedziałek 18.03.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

 

 Pieczywo mieszane żytnie i orkiszowe z masłem (1,2), pomidor, jajecznica ze szczypiorkiem na masełku (1,3), inka z mlekiem (1,2), herbata z cytryną  

 

Śniadanie II

 

Zupa brokułowa na mięsie z zieleniną (1,4), podpłomyki bez cukru z konfiturą wiśniową, gruszka, herbata zielona

Obiad

Makaron świderki z sosem śmietanowym z szyneczką (1,2), mini marchew z wody, kompot owocowy  

 

Kącik Zdrowego

Przedszkolaka

Pomarańcza

Wtorek 19.03.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

 

Musli na mleku (1), Pieczywo mieszane żytnie i razowe z masełkiem (1,2), polędwica sopocka, ser kanapkowy (1), sałata, herbata  

Śniadanie II

 Rosół z lanymi kluskami (1,4,3), bułka z ziarenkami i masełkiem (1,2), jabłko, herbata z aronii

Obiad

 Ryż, potrawka z kurczaka (1,2), bukiet warzyw gotowanych, kompot owocowy   

Kącik Zdrowego Przedszkolaka 

Papryka

 

Środa 20.03.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

 Pieczywo mieszane żytnie i słonecznikowe z masłem (1,2), kakao (1,11), pasta z szynki i ogórka kiszonego (1,3), powidła śliwkowe, herbata z melisą,
papryka

 

Śniadanie II

 Zupa węgierska (4), kawiorka z masełkiem (1,2), pomarańcza, herbata miętowa 

Obiad

Pierogi ruskie z okrasą (1,2,3), kapusta gotowana, kompot owocowy

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

Gruszka

Czwartek 21.03.2019

Śniadanie I

stół szwedzki

 

Pieczywo żytnie i razowe z masłem (1,2), parówki na ciepło z keczupem, pomidor, szczypiorek, inka z mlekiem (1,2), herbata z cytryną

Śniadanie II

 Zupa krem z pieczarek na mięsie z zieleniną i grzankami (1,2,4), wafle ryżowe, herbata malinowa, winogrono 

Obiad

 Ziemniaczki duszone z mlekiem (1), schab w sosie własnym (2), buraczki na ciepło, sok wiśniowy

Kącik Zdrowego Przedszkolaka

Suszona śliwka

 Piątek 22.03.2019

Śniadanie  I

stół szwedzki 

 Zacierka na mleku (1,2), pieczywo żytnie mieszane i razowe z masełkiem (1,2), tuńczyk w sosie własnym (6), ser biały wędzony (1), ogórek konserwowy,
herbata

Śniadanie II

 Zupa kaszubska z zieleniną (1,4), ciasto na maślance – wyrób własny (1,2,3), herbata owocowa, mandarynka

Obiad

Racuchy drożdżowe z dodatkiem jabłka okruszone cukrem (1,2,3), lemoniada cytrusowa

Kącik  Zdrowego
przedszkolaka
Marchew

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

ALERGENY POKARMOWE
1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jajka i produkty pochodne
4. Seler
5. Gorczyca i musztarda
6. Ryby i produkty pochodne
7. Ziarno sezamu
8. Rośliny strączkowe
9. Orzechy ziemne
10. Łubin
11. Soja

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

      Obraz (52)

W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast staramy się je umiejętnie do tego zachęcać!

jablko_i_gruszka

Przysmaki Leśnych Ludków

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Składniki

1/2 kg mąki pszennejObraz może zawierać: owoc i jedzenie

50 g świeżych drożdży

szczypta soli

3 łyżki drobnego cukru

jajko

1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)

3-4 jabłka

Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju, racuchy będą miały lepszy smak. Racuchy z jabłkami najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem